• Τύπος:
  • Κατηγορία:

Μήνας: Ιαν 2022

Μάθε πώς να ελέγχεις αποτελεσματικά τις σκέψεις σου στον αγώνα

Μάθε πώς να ελέγχεις αποτελεσματικά τις σκέψεις σου στον αγώνα

Ένας συνοπτικός οδηγός για παίκτες και προπονητές

Συνήθως πριν από ένα μεγάλο αγώνα,  έχεις να διαχειριστείς την αναπόφευκτη πίεση, που μπορεί να προέρχεται από τρίτους, αλλά που μπορεί να δημιουργείται και από τον ίδιο σου τον εαυτό. Τα καλά νέα είναι πως ο εαυτός σου είναι ο μόνος τον οποίο μπορείς να ελέγχεις. Επομένως οφείλεις, αν θεωρείς πως “τα χάνεις” πριν από σημαντικές στιγμές, να προσπαθήσεις  να δουλέψεις πάνω σε όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται βελτίωση, προκειμένου να είσαι σε θέση να ξεδιπλώσεις τις δυνατότητές σου στο γήπεδο.

Επομένως, όπως έχουμε πει και σε προηγούμενα άρθρα, πρέπει αρχικά να προσπαθήσεις να αφήσεις πίσω το κομμάτι των εξωτερικών περισπασμών, των άσχετων εξωτερικών παραγόντων, που μπορούν να οδηγήσουν στην έλλειψη συγκέντρωσης με συνήθως άσχημα αποτελέσματα στην απόδοσή σου. Αλλά καθώς αυτά δεν είναι  στο χέρι σου, δε βρίσκονται υπό τον έλεγχό σου, το θέμα είναι να ρυθμίσεις τους “εσωτερικούς” περισπασμούς σου, οι οποίοι είναι τελικά και οι πιο επιβλαβείς.

Οι αρνητικές σκέψεις, η συνεχής αμφισβήτηση του εαυτού σου, η έλλειψη αυτοπεποίθησης, το να σκέφτεσαι συνεχώς την έκβαση του αγώνα, είναι περισπασμοί που έρχονται εκ των έσω και που έχουμε τονίσει πολλές φορές πως είναι λάθη. Αυτό που συστήνουν πολλοί αθλητικοί ψυχολόγοι είναι να προσπαθείς να επικεντρωθείς στο τεχνικό κομμάτι, στις οδηγίες του προπονητή σου, ουσιαστικά στο πώς θα παίξεις, αφήνοντας πίσω σκέψεις για τη σημαντικότητα του συγκεκριμένου αγώνα, του τι θα επιφέρει η νίκη ή η ήττα. Φυσικά αυτό είναι εύκολο στα λόγια, δύσκολο όμως στην πράξη. Όμως το μυαλό είναι σαν ένας μυς, θέλει εξάσκηση. Όσο περισσότερο δουλεύετε το ψυχολογικό κομμάτι, επιμένετε στην “εκγύμνασή” του και δεν παραλείπετε την ψυχολογική σας προετοιμασία, τόσο πιο πιθανό είναι να δείτε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μία από τις πολλές ψυχολογικές τεχνικές που μπορείς να εφαρμόζεις στις περιπτώσεις εκείνες που οι διάφοροι περισπασμοί μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την απόδοσή σου, περιλαμβάνει 3 απλά βήματα.

  1. Αναγνώριση περισπασμών (εσωτερικών ή εξωτερικών). Σε πρώτη φάση πρέπει να είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις πως η σκέψη που έκανες λειτουργεί αρνητικά και μπορεί να σαμποτάρει την απόδοσή σου.
  2. Ανασυγκρότηση. Στη δεύτερη αυτή φάση “διώχνεις“ εντελώς τον περισπασμό και ξαναφέρνεις στη σκέψη σου το στόχο σου.
  3. Συγκέντρωση. Στο τρίτο βήμα συγκεντρώνεσαι στο “game plan” και στα βήματα που πρέπει να κάνεις για να πετύχεις καλή απόδοση. Η χρήση του αυτοδιαλόγου με φράσεις κλειδιά σε αυτή τη φάση θα σε βοηθήσει πολύ.

Η τεχνική της στοχοθεσίας στην αύξηση της απόδοσης του ποδοσφαιριστή

Η τεχνική της στοχοθεσίας στην αύξηση της απόδοσης του ποδοσφαιριστή

   

    Η στοχοθεσία στον αθλητισμό (goal setting) αποτελεί μία πολύ σημαντική θεωρία κινήτρων για τη δραστηριοποίηση των αθλητών ώστε να γίνουν περισσότερο παραγωγικοί και αποτελεσματικοί.   

    Γιατί όμως οι στόχοι μπορούν να βοηθήσουν τον αθλητή -ποδοσφαιριστή  και να επηρεάσουν την απόδοσή του; Αρχικά, με το να ορίζει στόχους ο αθλητής εστιάζει την προσοχή του στο έργο που εκτελεί. Όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένος στόχος η προσοχή εύκολα μπορεί να διασπαστεί και να παρεμβάλλονται άσχετες σκέψεις. Επιπλέον, η κατεύθυνση της προσοχής του προς ένα συγκεκριμένο στόχο τον οδηγεί να καταβάλει την αναγκαία προσπάθεια για να επιτευχθεί αυτός. Πρόκειται για μία διαδικασία κινητοποίησης της προσπάθειας που μπορεί να έχει θετική επίδραση και στην απόδοση. Ακόμη, εφόσον ο στόχος θεωρείται σημαντικός και έχει εσωτερικευτεί από τον αθλητή, αναμένουμε πως θα επιμείνει στην προσπάθειά που απαιτείται για την επίτευξή του, που εκ νέου θα οδηγήσει σε βελτίωση της απόδοσης. Συμπερασματικά:

  • Οι στόχοι σου πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι και παρατηρήσιμοι. Το να θέσεις π.χ ως στόχο “να γίνω καλύτερος παίκτης” είναι κάτι εντελώς αφηρημένο που δε μπορεί να σε βοηθήσει να δουλέψεις προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Προσπάθησε να βάλεις ένα στόχο που να μπορείς να αξιολογήσεις είτε με χρόνο, είτε με ποσοστά.
  • Οι στόχοι σου πρέπει να οριοθετούνται χρονικά. Πότε σκοπεύεις να κατακτήσεις το στόχο σου; Θα είναι μέσα σε ένα διάστημα δύο ή τριών εβδομάδων; Πρόσεξε πως τόσο ο καθορισμός πολύ στενών χρονικών ορίων όσο και πολύ μακροπρόθεσμων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία. Επομένως προσπάθησε να δημιουργήσεις ένα σωστό χρονοδιάγραμμα.
  • Χρησιμοποίησε ένα συνδυασμό στόχων διαδικασίας, απόδοσης και αποτελέσματος. Οι έρευνες έχουν δείξει πως η στρατηγική πολλαπλών στόχων αποτελεί την καλύτερη επιλογή και πως αυτός ο συνδιασμός των τριών ειδών οδηγεί σε επιτυχή αποτελέσματα.
  • Οι στόχοι σου θα πρέπει να είναι σχετικά δύσκολοι προκειμένου να δουλέψεις σκληρά και ενδεχομένως να ξεπεράσεις τα όριά σου για να τους κατακτήσεις. Ωστόσο θα πρέπει πάντα να είναι και ρεαλιστικοί ώστε ο αθλητής να πιστεύει πως μπορεί να επιτύχει.
  • Να καταγράφεις τους στόχους σου και να αξιολογείς την πρόοδό σου. Το ρητό “out of sight out of mind” ισχύει σε αυτή την περίπτωση, επομένως οι στόχοι σου θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένοι σε σημείο που να το βλέπεις καθημερινά π.χ. κάπου στο δωμάτιο σου. Εξαιρετικά σημαντική είναι η βοήθεια των προπονητών στην αξιολόγηση των στόχων που έχεις θέσει.
Scroll to top