• Τύπος:
  • Κατηγορία:

Η τεχνική της στοχοθεσίας στην αύξηση της απόδοσης του ποδοσφαιριστή

Η τεχνική της στοχοθεσίας στην αύξηση της απόδοσης του ποδοσφαιριστή

   

    Η στοχοθεσία στον αθλητισμό (goal setting) αποτελεί μία πολύ σημαντική θεωρία κινήτρων για τη δραστηριοποίηση των αθλητών ώστε να γίνουν περισσότερο παραγωγικοί και αποτελεσματικοί.   

    Γιατί όμως οι στόχοι μπορούν να βοηθήσουν τον αθλητή -ποδοσφαιριστή  και να επηρεάσουν την απόδοσή του; Αρχικά, με το να ορίζει στόχους ο αθλητής εστιάζει την προσοχή του στο έργο που εκτελεί. Όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένος στόχος η προσοχή εύκολα μπορεί να διασπαστεί και να παρεμβάλλονται άσχετες σκέψεις. Επιπλέον, η κατεύθυνση της προσοχής του προς ένα συγκεκριμένο στόχο τον οδηγεί να καταβάλει την αναγκαία προσπάθεια για να επιτευχθεί αυτός. Πρόκειται για μία διαδικασία κινητοποίησης της προσπάθειας που μπορεί να έχει θετική επίδραση και στην απόδοση. Ακόμη, εφόσον ο στόχος θεωρείται σημαντικός και έχει εσωτερικευτεί από τον αθλητή, αναμένουμε πως θα επιμείνει στην προσπάθειά που απαιτείται για την επίτευξή του, που εκ νέου θα οδηγήσει σε βελτίωση της απόδοσης. Συμπερασματικά:

  • Οι στόχοι σου πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι και παρατηρήσιμοι. Το να θέσεις π.χ ως στόχο “να γίνω καλύτερος παίκτης” είναι κάτι εντελώς αφηρημένο που δε μπορεί να σε βοηθήσει να δουλέψεις προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Προσπάθησε να βάλεις ένα στόχο που να μπορείς να αξιολογήσεις είτε με χρόνο, είτε με ποσοστά.
  • Οι στόχοι σου πρέπει να οριοθετούνται χρονικά. Πότε σκοπεύεις να κατακτήσεις το στόχο σου; Θα είναι μέσα σε ένα διάστημα δύο ή τριών εβδομάδων; Πρόσεξε πως τόσο ο καθορισμός πολύ στενών χρονικών ορίων όσο και πολύ μακροπρόθεσμων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία. Επομένως προσπάθησε να δημιουργήσεις ένα σωστό χρονοδιάγραμμα.
  • Χρησιμοποίησε ένα συνδυασμό στόχων διαδικασίας, απόδοσης και αποτελέσματος. Οι έρευνες έχουν δείξει πως η στρατηγική πολλαπλών στόχων αποτελεί την καλύτερη επιλογή και πως αυτός ο συνδιασμός των τριών ειδών οδηγεί σε επιτυχή αποτελέσματα.
  • Οι στόχοι σου θα πρέπει να είναι σχετικά δύσκολοι προκειμένου να δουλέψεις σκληρά και ενδεχομένως να ξεπεράσεις τα όριά σου για να τους κατακτήσεις. Ωστόσο θα πρέπει πάντα να είναι και ρεαλιστικοί ώστε ο αθλητής να πιστεύει πως μπορεί να επιτύχει.
  • Να καταγράφεις τους στόχους σου και να αξιολογείς την πρόοδό σου. Το ρητό “out of sight out of mind” ισχύει σε αυτή την περίπτωση, επομένως οι στόχοι σου θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένοι σε σημείο που να το βλέπεις καθημερινά π.χ. κάπου στο δωμάτιο σου. Εξαιρετικά σημαντική είναι η βοήθεια των προπονητών στην αξιολόγηση των στόχων που έχεις θέσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top