• Τύπος:
  • Κατηγορία:

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ Β μέρος: Ερυθροκύτταρα, Σίδηρος(Fe), Φεριτίνη

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ

 Β μέρος: Ερυθροκύτταρα, Σίδηρος(Fe), Φεριτίνη

Του Ευάγγελου Μπεκρή

Τα ερυθροκύτταρα, τα λευκοκύτταρα και τα αιμοπετάλια είναι μαζί με τα λεμφοκύτταρα και τα φαγοκύτταρα τα κύτταρα του αίματος.

Ερυθροκύτταρα

Ο προσδιορισμός του αριθμού των ερυθροκυττάρων είναι σημαντικός για τη διερεύνηση αναιμιών. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι τα  αφθονότερα κύτταρα του αίματος, μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς. Οι φυσιολογικές τους τιμές είναι:(A: 4.2-5.4 x 1.000.000/μl, Γ: 3,6-5 x 1000000/μl)

Τα ερυθροκύτταρα συμβαδίζουν με αιμοσφαιρίνη και αιματοκρίτη. Άτομα που ζουν σε μεγάλο υψόμετρο έχουν αυξημένο αιματοκρίτη, αιμοσφαιρίνη και αριθμό ερυθρών.

Σχετική ερυθροκυττάρωση και αύξηση αιματοκρίτη παρατηρούνται σε αφυδάτωση λόγω μείωσης όγκου πλάσματος.

Ο αριθμός τους αυξάνεται, μαζί με τη συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης και αιματοκρίτη σε ντόπιγκ αίματος (μετάγγιση μεγάλου όγκου αίματος πριν από ένα αγώνα) ή μετά από ένεση ερυθροποιητίνης

Λευκοκύτταρα

Τα λευκοκύτταρα δείχνουν την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος, και ο αριθμός τους αυξάνεται σε περιπτώσεις λοίμωξης (λευκοκυττάρωση), ενώ όταν μειώνεται   ο αριθμός τους έχουμε λευκοπενία και καταστολή του ανοσοποιητικού.

Χρόνος ζωής των λευκοκυττάρων ποικίλει από 13- 20 μέρες.

Ο αριθμός των λευκοκυττάρων αυξάνεται για λίγες ώρες μετά από έντονη ή παρατεταμένη άσκηση

Φυσιολογικές τιμές: 5-10³/μl

Γίνε τώρα Gold Member  πατώντας ΕΔΩ και διάβασε τη συνέχεια του άρθρου, αποκτώντας παράλληλα πρόσβαση σε ολόκληρο το περιεχόμενο της ιστοσελίδας και λαμβάνοντας αποκλειστικές προσφορές!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top